Guangzhou

Pandoja! Apinoita! Koaloja!

Vaikka urbaanin kaupunkiloman hyviin puoliin kuuluu moskiittojen vähäinen esiintyminen, olemme lukeneet, että Chimelongin eläinpuistossa kannattaa varautua myös lentävien pikkueläinten varalta. Siispä päivämme alkaa hyönteismyrkkyostoksilla. Zhujiang New Town -metropysäkin lähistöllä olevan GT Plaza -ostoskeskuksen Aeon-marketista löytyy ihanan tuoksuista hyttyskarkoitetta, jota emme kehtaa ennen metroon astumista kuitenkaan itseemme ruiskuttaa.

Chimelong on valtava vapaa-ajanviettoalue, johon kuuluvat Safari Park -eläinpuiston lisäksi myös mm. huvi- ja vesipuistot. Sen lähin metroasema on nimeltään Hanxi (eli “Hunksi”), josta eläinpuistoon lähtee sekä ilmaisbusseja että erinomaisin opastein varustettu kävelyreitti. Koska ei ole järin kuuma, eikä busseja näy mailla eikä halmeilla, valitsemme kymmenen minuutin kävelyn. Reitin varrelle osuu myös huvipuiston sisäänkäynti, mutta jätämme tämän mahdollisuuden tällä kertaa käyttämättä.

Eläinpuiston liput ovat suolaisen hintaiset (300 yuania eli lähemmäs 40 € / naama), mutta hyvin eksoottisten ja kävellen saavutettavien eläinkokemusten lisäksi lipulla pääsee tutustumaan puistoon sekä yläilmoja (köysirata) että maantietä pitkin avobussilla, ja koska valtavassa puistossa pitäisi olla eläimiä, joita ei juuri muualla näe sekä useita pandoja, ostamme liput nikottelematta. Suihkutamme hyttyssprayta jalkoihimme ennen kuin lähdemme eläinten pariin.

Ensimmäinen yleiskuva Chimelongista on se, että puisto on omituinen sekamelska eläintarhaa ja huvipuistoa. Lähes koko ajan soi jossain musiikki. Onkohan joku tutkinut, että vaikkapa tiikerit kuuntelevat mielellään riehakasta merirosvomusiikkia? Teemoitettujen eläinalueiden välissä on lähes poikkeuksetta joko ko. eläimiin liittyviä tuotteita myyvä krääsäkauppa, ruokakioskeja ja ravintoloita, huvipuistolaitteita, tai kaikkia näitä. Vastapainoksi löytyy myös opetuksellisia osastoja, joissa näkee eläinten poikasia, lasin takana tehtävää tutkimustyötä ja joissa kerrotaan eläinten alkuperästä tai kehityksestä – kiinaksi tietysti. Puistossa on tänäänkin eläimistä oppimassa paikallisia koululuokkia, joista lähtee hirveä meteli.

Pandat ovat tämänkin puiston tähdet ja niitä mekin ensimmäiseksi haluamme nähdä. Erityisesti vuonna 2014 puistossa syntyneiden erittäin harvinaisten pandakolmosten (Mengmeng, Shuaishuai ja Kuku) ympärille on Chimelongissa rakennettu yhtä sun toista nähtävää, siis itse varsinaisten pandojen lisäksi. Pandoja on puistossa kaiken kaikkiaan kymmenen ja ainakin Shanghain eläinpuiston kollegoihinsa verrattuna nämä pandat ovat aktiivisempia ja söpömpiä. Niiden touhuja -muutakin kuin syömistä ja lepoa- katsellessa ja valokuvatessa kuluisi helposti useita tunteja, mutta puistossa on niin paljon luontokappaleita ihmeteltäväksi, että on jätettävä pandat rauhaan.

Panda Village

Pandojen jälkeen suuntaamme köysirata-asemalle ja valitsemme kahdesta reittivaihtoehdosta ympyrän muotoisen Se palaa lähtöasemalle kierrettyään ilmateitse suurimman osan puistosta. Köysiratakabiinin kaiuttimista kuuluu vuorotellen kulloinkin vaunusta mahdollisesti näkyvistä eläimistä kertova kiinankielinen selostus ja Jurassic Park -henkinen musiikki. Välillä on onneksi ihan hiljaistakin. 

Chimelong

Köysirata-ajelun jälkeen ihailemme mm. eri apinalajeja, joista osa roikkuu täysin vapaana yläpuolellamme, sekä eksoottisia lintuja. Sitten pieneen avobussiin, jonka reitin varrella pysähdytään muutaman kerran katsomaan eläimiä. Erityisen mieleenpainuva on pysähdys valtavien karhun luona. Nallehoitaja kertoo eläimistä ja näiden ruokavaliosta, heittäen niille samalla jalkojensa juuresta olevasta ämpäristä kalaa, lihaa, hedelmiä ja vihanneksia. Toisaalta on vähän surullisen näköistä, kun suuret pedot kerjäävät ruokaa takajaloillaan seisoen, toisaalta ilmassa on koko ajan pientä jännitystä, kun tajuaa, että otsot halutessaan varmaan pääsisivät aika helposti meitä ja niitä erottavan ojan yli..

Puistossa on valtavasti erilaisia eläinlajeja. Isoja kissaeläimiä on niin paljon, ettemme enää pysy laskuissa mukana. Shanghain eläintarhassa pääsi pikkurahalla syöttämään lihaa tiikereille ja leijonille, täällä pääsemme syöttämään kirahville eukalyptuspuun oksia. Myös lukuisia koalakarhuja olisi kiva syöttää, mutta se ei ole sallittua. Mainittakoon, että oikeiden eläimien lisäksi Chimelongissa on myös vähän turhan oloinen dinosauruspuisto, joskin liikkuviin ja ääntelehteviin dinoihin on panostettu. 

Koululaislaumojen lisäksi puistossa on suhteellisen vähän väkeä. Mihinkään ei tarvitse jonottaa, eikä pandojenkaan luona ole valtavaa väentungosta. Näemme koko päivän aikana kaksi kertaa muita länsimaalaisia. Oli eläintarhoista sitten mitä mieltä tahansa, on Chimelong Safari Parkissa eläimillä paljon tilaa ja yleisö pääsee katsomaan eläimiä tarpeeksi läheltä. Kalliille pääsylipulle saa ehdottomasti vastinetta ja taitaa jäädä Korkeasaaren Kissojen yö väliin muutamaksi vuodeksi. 

Paluumatka alkaa ilmaisbussilla, joskin tulkitsemme lähtölaiturin opasteita väärin, ja hyppäämme bussiin, joka kiertää ensin alueen hotellit palatakseen Safari Parkin pysäkille ja lähteäkseen vasta tämän jälkeen metroasemalle. Olemme syöneet eläinpuistossa vain ranskalaiset perunat, joten päästyämme puolen tunnin metromatkan jälkeen Zhujiang New Townin pysäkille on aika etsiä ruokapaikka. Mall of the Worldin valtavasta ravintolamaailmasta löytyy jo Shanghaista tuttu ja turvallinen nuudeliravintola Hefu Noodles, josta voi tiskiltä tilattavien annosten lisäksi nostaa itse tarjottimelle haluamiaan lisukkeita, kuten herkullisia seesamikakkuja, kanavartaita, friteerattuja rapuja tai kiinalaisten rakastamia friteerattuja kananjalkoja. 

Ruokailun jälkeen olemme menossa katsomaan vaginapuistoon klo 20 alkavaa suihkulähde-esitystä, mutta kuulemme mahtipontisen kiinalaisen klassisen musiikin jo kauas, vaikka esityksen alkuun pitäisi olla vielä parikymmentä minuuttia. Syystä tai toisesta se on alkanut tänään normaalia aiemmin, joten ehdimme nähdä showsta tällä kertaa noin puolet. Tämäkin yritys menee siis ns. plörinäksi.  

Matkalla hotellille ehdimme nopeasti tutkia Guangzhou Friendship Store -nimisen tavaratalon. Stockmannin tyylinen puoti myy järkyttävän hintaisia kiinalaisia ja länsimaisia vaatteita, joten poistumme päätämme pyöritellen ja kävelemme pilvenpiirtäjien keskellä kulkevia katuja pitkin Vaperseeseen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *