Guangzhou

Zài jiàn GZ

Puoliltapäivin raahaamme täpötäydet matkalaukkumme hotellimme ala-aulaan ja jätämme ne checkoutin yhteydessä säilöön (respan tiskin taakse verkon alle). Lentomme lähtee vasta myöhään illalla, joten meillä on vielä koko päivä aikaa kierrellä kaupungilla.

Zhujiang New Town -metroasemalta metro vie meidät pari pysäkkiä etelään Canton Towerin pysäkille. Päivänvalossa ja läheltä katsottuna torni ei ole niin vaikuttavan näköinen kuin pimeällä ja kaukaa. Vaikka sen huipun ympäri pyörivistä vaunuista olisi varmasti kivat näkymät ympäri Guangzhoun, meitä ei korkealla olevat näköalapaikat juuri nyt kiinnosta.

Sen sijaan kiinnostavampi on Zhujiang-joen etelärantaa pitkin kulkeva raitiovaunu, jonka toinen päätepysäkki on Canton Towerin alapuolella. Kymmenen minuutin välein kulkevan ratikkakyydin voi maksaa Yang Cheng Tong -kortilla, toki päätepysäkillä on myös lippuautomaatteja. Raitiovaunu kulkee pitkän matkaa joen rannalla kääntyäkseen muutamaa pysäkkiä ennen reitin päätä sisämaahan. 

Reitin varrella on joen ja sen toisella puolella avautuvan kaupunkimaiseman lisäksi nähtävää myös toisella puolella: messukeskus, jossa järjestetään vuosittaiset valtavat Canton Fair -messut, panimomuseoa ja kiinnostavan näköinen Party Pier -alue, jossa vanhoihin teollisuusrakennuksiin on siirtynyt luovan alan toimintaa ja biletyspaikkoja – ensi kerralla tänne!

Jäämme raitiovaunusta pois Pazhoun pagodalla. Matalalla kukkulalla sijaitseva pagodatorni on valitettavasti remontissa, joten joudumme ihmettelemään sitä vain ulkoapäin. 

Guangzhou

Maisema-ajelun jälkeen palaamme metrolla meille jo tutulle Tiyu Xilun metroasemalle ja marssimme ensitöiksemme Guanzhou Bookstoreen, viisikerroksiseen kirjakauppakompleksiin. Kirjoja on valtavasti, myös muita kuin kiinankielisiä. Ihailemme mm. kiinalaista grafiikkaa ja kalligrafiaa ja näitä käsitteleviä kirjoja. Mies etsiskelee tiettyä kiinan kielen oppikirjaa, mutta vaikka erilaisia oppikirjoja on satoja erilaisia, juuri tätä ei kumma kyllä löydy. Kiehtovan kirjaostarin sisällä on myös mm. optikoita, laukkumyymälä ja kahviloita. 

Guangzhou kirjakauppa

Bookstoresta kävelemme sata metriä viimeiselle Guangzhou-lounaallemme: peruskiinalaisia ruokia tarjoavassa siistissä ravintolassa mies saa vihdoinkin kauan himoitsemaansa savustettua ankkaa, nainen valitsee mapo tofu -annoksen. Näiden lisäksi herkullisia kasviksia ja riisiä. 

Samalla Tiyu Xilu -eli läntisellä Tiyu-kadulla on myös hienosti nimetty Grandbuy -tavaratalo, jossa on ilmeisesti samaisena päivänä alkanut jonkinmoinen ostoskarnevaali. Tapahtuman maskottinalle näkyy joka paikassa ja tavaratalon kakkoskerroksessa törmäämme markkinointikierrokselle valmistautuvaan jättiläispehmoeläimistä koostuvaan kulkueeseen. Sääliksi käy eläinasujen sisällä olevia ihmisiä, sillä asut ovat todella isoja ja varmasti kuumia. 

Kauppa

Grandbuy on selvästi panostanut tapahtumaan; yhdessä kerroksessa esiintyy indiehenkinen duo, toisessa on menossa ammattimaisen oloinen muotinäytös. Jokaisella osastolla tuntuu olevan potentiaalisille ostajille tarjolla jos jonkinmoista pikku snacksia ja juotavaa. Mainittakoon kuitenkin, että Grandbuyn hintataso on sitä luokkaa, että lähdemme sieltä tyhjin käsin.

Kauppa

Siirrymme lähimmälle Tianhe Fashion Walkin sisäänkäynnille. Maanalainen jättiostoskeskus on todellakin melkoinen labyrintti, johon on helppo eksyä, vaikka lukemattomien ostoskäytävien katossa hyvät opasteet onkin. Vaatekauppoja on tolkuton määrä, mutta meillä alkaa shoppailukestävyys loppua. Ihmettelemme keskellä Fashion Walkia olevaa aitausta, jossa vilistää ja ihmisiä viihdyttää lauma eläviä pikku possuja, jotka toivottavasti ovat paikalla vain viihdyttämistarkoituksessa, eikä ostarin lukuisten ravintola-alueiden raaka-aineina.

Possut

Kävelemme hotellille noukkimaan matkatavaramme ja raahaamme ne takaisin Tiyu Xilun metroasemalle, jossa onnistumme tunkemaan laukkumme ja itsemme täpötäyteen metroon. Metro on koko kolme varttia kestävän matkan lentokentälle niin täynnä, ettemme pääse istumaan. Onneksi ei tarvitse vaihtaa metroa matkan varrella kertaakaan.

Luulemme olevamme Baiyun -lentokentällä ajoissa, eli kolmisen tuntia ennen koneemme lähtöä, mutta kevyehkö kylmä hiki alkaa nousta ohimoille nähdessämme Turkish Airlinesin check-in -jonon. Se on käsittämättömän pitkä ja etenee käsittämättömän hitaasti. Joukko afrikkalaisia ja turkkilaisia on selvästi käynyt Kiinassa vaate- ja elektroniikkaostoksilla ja työntelee jonossa valtavia. eri tavoin pakattuja pakkauksia. Osa viimeistelee pakettejaan jonossa, käärien niiden ympärille muovia ja teippiä ja puhuu samaan aikaan puhelimessa. Liian painavia matkatavaroita on monilla matkustajilla, todella monella näyttää olevan erilaisia muita ongelmia virkailijaparkojen kanssa. Säntillisen suomalaisturistin on helppo pyöritellä silmiään ja heittää paheksuvia katseita onnettomien tunareiden ja amatöörimatkustajien suuntaan.  

Tunnin jonotuksen aikana lentoyhtiön virkailija käy mainostamassa viimeisiä bisnesluokan paikkoja. Vaikka jonosta poistuminen bisnesluokan tiskille hieman houkuttaakin, yhden paikan matkustusluokan korotus maksaa saman verran kuin yksi normihintaisesta lentolippu, joten jätämme tarjouksen käyttämättä.

Meillä ei check-inissä kauaa mene, mutta reilun tunnin jonotuksen ja yllättävän kauan kestävien turva- ja maastapoistumistarkastusten jälkeen meillä ei lopulta ole ennen koneeseen nousua aikaa kuin nopeille tuliaisostoksille. Tämä ei sinänsä harmita, sillä Baiyunin lentokenttä ei vaikuta kovin kivalta: kauppoja, kahviloita ja ravintoloita on ainakin kentän tässä osassa todella vähän ja hintataso on kova. Nousemme koneeseen ja katsomme nousun aikana haikeina Guangzhoun valoja. 

Lentokone

Lopuksi

Vaperse hotel
Hotellihuone

Hotel Vaperse on siisti bisneshotelli, jossa on oma “torninsa” asuinhuoneistoille keitto- ja pyykkimahdollisuuksineen, toinen perinteisille hotellihuoneille, jollaisessa mekin asuimme. Vaikka Vaperse on paikallisella asteikolla viiden tähden hotelli, se ei tunnu luksushotellilta. Huoneissa ja julkisissa tiloissa on jonkin verran ajan patinaa. Palvelu on pikemminkin hillityn asiallista kuin ylitsevuotavan ystävällistä tai ensiluokkaista. Osa henkilökunnasta puhuu hyvää englantia, osa ei. 

Hotellin palveluista mainitsimme jo uima-altaan, kuntosalin ja thaihierontapisteen. Näiden lisäksi Vaperse tarjoaa kampaamon ja melko kalliin spa-hoitolan. Hotellin ala-aulan yhteydessä on kaksikin baaria, aulabaari sekä pieni “viskibaari”, jossa on mahdollista nauttia olut tai lasillinen, ja ostaa myös pullo mukaan. Sitä vastapäätä löytyy jopa pieni 7-Eleven. 

Vaperse uima-allas

Aamiainen on aasialaisen monipuolinen, joskin näin jälkikäteen huomaa toivoneensa hieman enemmän vaihtelua vaikkapa lämpimissä ruoissa. Hedelmävalikoimassa oli liian harvoin lohikäärmehedelmiä ja uskomattoman hyvänmakuisia minikokoisia mandariineja, joihin ihastuimme! Hotellin ravintolassa nautimme aamiaisen lisäksi yhden buffetillallisen, joka oli erinomainen, niin valikoimiltaan kuin laadultaankin.

Aamiaissalissa näki, että suurin osa hotellin asiakkaista on kiinalaisia liikemiehiä tai -naisia. Canton Fair -messut osuivat samaan aikaan vierailumme kanssa, mikä toi hotelliin tietysti työmatkalaisia niin länsimaista kuin ympäri Aasiaa: Intiasta, Japanista ja Koreasta nyt ainakin.

Vaaleista väreistä ja hillitystä skandinaavisuudesta pitävänä on hiukka vaikea tottua kaikkialla olevaan marmoriin, kiiltävään kultaukseen ja blingblingiin. Sitä löytyi huoneestammekin, erityisesti kylpyhuoneesta. Kylppärissä oli sekä amme että sadesuihku, näistä emme käyttäneet ammetta kertaakaan. Kylpyhuoneen sankari oli älykäs wc-pönttö, jossa oli mm. liiketunnistimella varustettu automaattisesti nouseva ja laskeva kansi, lämmitetty rengas ja huuhtelu- sekä hierontatoiminnot. Ihana keksintö. 

Hotellin sijainti on vähintäänkin kohtalainen. Lähimmille metroasemille (Tiyu Xilu ja Zhujiang New Town) kävelee n. 10 minuutissa, siihen 5 minuuttia lisää ja ollaan joko ostoskeskuskeskittymässä (pohjoisessa) tai Huachengin puistossa (etelässä). Hotellia vastapäätä on joitakin ravintoloita ja mm. Starbucks. Hassuna kuriositeettina mainittakoon, että hotellin viereisellä tontilla nököttää ilmeisen vilkas synnytyssairaala! 

Turkish Airlines -yhtiöstä jäi kahtiajakoinen tunnelma. Henkilökunnan palvelualttius ja ruoan laatu eivät olleet ihan lukemiemme hehkutusten arvoisia. Ruoka oli toki keskimääräistä parempaa ja monipuolisempaa. Menomatkalla Istanbulin kenttähenkilökunnan toiminta oli suorastaan ala-arvoista, siis tilanteessa, jossa jatkolentomme myöhästyi rutkasti. Myöhästymisestä Turkish suostui matkamme jälkeen kuitenkin mukisematta maksamaan korvauksia, vaikka netistä löytyy tarinoita myös päinvastaisesta toiminnasta. Toinen meistä sai korvaukset puolessatoista viikossa, toinen joutui odottelemaan reilun kuukauden. Tämän kokemuksen jälkeen olemme siis valmiita antamaan yhtiölle uuden mahdollisuuden!

Suurkaupunki Guangzhousta meille jäi jotenkin inhimillisempi kuva kuin vaikkapa Shanghaista (jossa toki asuu 10 miljoonaa ihmistä enemmän). Rakastuimme sen moderniin pilvenpiirtäjäkeskustaan, toisaalla myös sen vanhemmat osat olivat viehättäviä. Puistot jättivät vähän kylmäksi, samoin nähtävyyksistä Shamianin saari. Inhimillisyyteen vaikutti monta asiaa: ihmiset, väljyys (joka Kiinassa tietysti on suhteellista), siisteys, helppous.

Helppoudesta esimerkkinä kaupungin julkinen liikenne, jonka saa varmasti haltuun vaikkei osaisi sanaakaan kiinaa. Myös kävellen näkee paljon, etenkin Tianhen alueella kävely on jopa suositeltavaa. Shoppailumahdollisuudet ovat loistavat ja ravintoloita valtavasti – on arvioitu että niitä on eniten Kiinassa per asukas. Kannattaa kuitenkin selvittää ravintoloiden -ja nähtävyyksien- tarkka sijainti kartalla ennen kuin niitä lähtee etsimään. Kuten muuallakin Aasian suurkaupungeissa, ruokapaikkoja on kaikenhintaisia. Kallein illallisemme Hai Di Laon hotpot-ravintolassa maksoi kahdelta vajaat 40€, halvimmillaan kahden hengen lounas taisi olla reilun vitosen luokkaa.

Meille jäi Guangzhoussa ja sen lähiympäristössä niin paljon näkemättä, että voisimme helposti ajatella palaavamme jonain päivänä. Jos kaupungissa ei tunnu olevan tarpeeksi näkemistä ja tekemistä, sieltä pääsee siis helposti ja nopeasti Macaon lisäksi myös Hong Kongiin tai vaikkapa Shenzeniin. Kannattaa muistaa, että Macaon ja Hong Kongin yhden tai kahden päivän reissulta palatakseen pitää passissa olla kahteen (tai useampaan) maahantuloon oikeuttava viisumi.

Kiitos Guangzhou, nähdään taas! Zài jiàn!

Guangzhou

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *