Emilia-Romagna,  Italia

Kuukausi Italian keskiosissa

Syksyllä 2022 reissasimme Abruzzossa, joka oli meille entuudestaan uusi osa Italiaa. Abruzzo osoittautui ihanaksi alueeksi, johon jäi uutta koettavaa ja nähtävää useille tuleville matkoille. Koska haaveenamme on joskus omistaa Italiasta loma-asunto ja Abruzzon alue vaikutti mukavalta, päätimme seuraavaksi kokeilla sinne vähän pidempää reissua. Kuukauden aikana olisi tarkoitus asua enimmäkseen Airbnb -majoituksissa, mm. kustannussyistä. Vaikka ravintoloissa syöminen onkin Italiassa Suomea halvempaa, vielä halvemmaksi tulee näin pitkällä matkalla tehdä ruokaa mahdollisimman paljon itse. 

Edellisvuonna tutustuimme Abruzzon eteläosaan, nyt halusimme ottaa haltuun alueen pohjoisosan, sekä sisämaassa että rannnikolla. Valitettavasti sopivaa majoitusyhdistelmää ei tuntunut löytyvän, joten kun Abruzzosta heti pohjoiseen sijaitsevan Marchen maaseudulta löytyi ihana Airbnb, muutimme lennosta suunnitelmaamme. Marchessa olimme käyneet aiemmin vain rantapäivää viettämässä, mutta muistimme mukaan alue vaikutti varsin viehättävältä. Sitä paitsi Abruzzo olisi tulevasta majapaikastamme vain tunnin ajomatkan päässä. Ratkaisu osoittautui erinomaiseksi, sillä Marchen maaseutu on upea! Päätimme myös aloittaa matkan yöpymisellä Emilia-Romagnan alueella ja lopettaa sen pariin päivään Milanossa.

Matkaan

Tällä kertaa lennämme SAS:illa Tukholman kautta Milanoon. Varhaisen aamulennon ensimmäisen osion jälkeen vietämme vaihtoajan syömällä aamiaista Arlandan Sky Cityn Radisson Blu -hotellissa, mikä osoittautuu loistavaksi ratkaisuksi. Herkullinen aamiainen, joka maksaa halvan kruunun vuoksi vain n. 19 euroa per naama.  

Tukholmasta lentokone vie Milanon Linaten kentälle, jossa eniten päänvaivaa aiheuttaa autovuokraamo. Edellissyksynä olimme todella tyytyväisiä Centauro-vuokraamoon, mutta tällä kertaa valintamme on uudempi ja pienempi Fourwheels: Centauroa ei Linatella ole, Fourwheelsin vuokra on hyvin edullinen, lisäksi auton palauttaminen Abruzzon Pescaraan onnistuu. Tarkoituksemme on nimittäin matkustaa loman lopuksi ja ennen kotiinpaluuta Pescarasta vielä Milanoon pariksi päiväksi – junalla.

Fourwheelsin Linaten toimipisteelle pääsemisessä ja sieltä auton saamisessa on pientä meistä johtumatonta säätöä, mutta lopulta saamme allemme uudehkon Skoda Fabian ja lähdemme ajamaan Milanosta poispäin. Pysähdymme tosin jo vartin ajon jälkeen lounaalle Pioltellon pikkukaupunkiin. La Cadrega -ravintolan lounasaika on lopuillaan, mutta tylyn näköinen mutta ystävälliseksi osoittautuva vanhempi herrasmies ohjaa meidät pöytään ja tuo käsinkirjoitetun lounaslistan. Mies tilaa kinkkupastan, mustekalaa katalonialaisittain ja grillatut kasvikset, naiselle tulee simpukkapasta ja salaatti. Kun ensimmäiset annokset kannetaan eteemme, loppujen annosten tilaaminen alkaa jo kaduttaa: pastat ovat valtavia. Samalla laskun loppusumma vähän pelottaa (lounaan hintaa ei lue missään). Jaksamme kiltisti syödä melkein kaikki erinomaiset ruoat ja nauttia reissun ensimmäiset espressot. Varsinainen yllätys koittaa laskunmaksussa: viisi ruokalajia, kuplavedet ja kahvit kustantavat yhteensä 21 euroa. Siis kahdelta. Tervetuloa Italiaan!

Puuduttavan parituntisen moottoritie-etapin, yhden Autogrill- (jäätelöt) ja yhden ruokakauppapysähdyksen (iltapalapizzat) jälkeen ajamme Corte dei Maghi -agriturismon pihaan. Agriturismo sijaitsee Emilia-Romagnan alueella, Ferraran kaupungin ulkopuolella. Paikan omistajapariskunta ottaa sovitusta ajasta roimasti myöhässä olevat vieraat vastaan, ojentaa alueen opaskirjasen ja saattaa meidät huoneeseemme, jossa emme kauaa viihdy; matkan hiet ja pölyt on päästävä huuhtomaan pois uima-altaassa. Tässä vaiheessa on vielä vaikea tajuta, että olemme taas lempimaassamme.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *