Apulia,  Italia

Luolassa

Grotte di Castellana on tippukiviluolasto Castellana Grotten kaupungin ulkopuolella, muutaman kilometrin päässä Conversanosta etelään. Olemme ostaneet luoliin liput verkosta edellisenä päivänä (kahdelta hengeltä vajaat 40€), ja ennen maan alle laskeutumista haemme lounaan Conad-marketista:  focacciaa, hedelmiä, suklaatorttua ja juotavaa. Nautimme eväitä luolaston (maksullisella) parkkialueella. 

Tämänkin nähtävyyden ympärille on rakennettu jos jonkinmoista oheistoimintaa, on ravintoloita, krääsäkauppoja ja jopa dinosauruspuisto (ilmeisesti alueelta on todella löydetty fossiileja ja kivettyneitä dinosauruksen jalanjälkiä). Olemme luolaston sisäänkäynnillä hyvissä ajoin ennen lippuihimme merkittyä kellonaikaa. Ensimmäistä kertaa koko reissulla meiltä kysytään koronapassit. Täytämme myös henkilötietoja utelevat lappuset ennen kuin pääsemme odottelemaan sisäänpääsyä. 

Emme pääse luoliin kaksistaan, sillä yhtäkkiä jostain ilmestyy isoja turistiryhmiä, joista osa pääsee luoliin ennen meitä. Lopulta hyvin murteellista englantia puhuva oppaamme tulee hakemaan myös meidät ja kymmenkunta henkeä käsittävän ryhmämme. Ensin laskeudumme pitkää portaikkoa pitkin valtavaan ”eteisluolaan”, joka on samalla viimeinen, jossa kuvaaminen on sallittua. Opas kertoo paikan historiasta ja luolaston löytymisestä, ja neuvoo pysymään tiiviisti ryhmässä kun lähdemme reitillemme syvemmälle luolastoon.

Ryhmän viimeisenä kulkee henkilökuntaan kuuluva valvoja, joka pitää huolen siitä, että ryhmä pysyy kasassa ja siitä, ettei niitä valokuvia oteta! Olemme valinneet kahdesta reittivaihtoehdosta lyhyemmän, mutta puolen tunnin kävelyn aikana näkee oikein hyvin tämän vaikuttavan luolaston, sen erilaiset stalagmiitit ja stalagtiitit. Ehdottomasti suositeltava kohde vaikkapa helteisenä päivänä; luolastossa ei ainakaan tuona päivänä ole mitenkään erityisen kylmä, vaikka lämmintä päälle suositellaankin. 

Illalla nautimme Conversanon vanhan kaupungin tunnelmasta. Hieman vanhan kaupungin ulkopuolella sijaitsevasta Il Principe -vohvelibaarista ostamme illalliseksi huokeat ja älyttömän herkulliset täytetyt räiskäleet – suolaiset ja makeat.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *