Apulia,  Italia

Trullot

Yksi Apulian tavaramerkeistä on trullo, eli suippohattuinen ikivanha kivirakennus, jollaisia näkee joka puolella maakuntaa, etenkin Barista etelään sijoittuvalla maakunnan itärannikolla. Tärkein trullokeskus on Alberobellon kaupunki, jonne suuntaamme masseria-aamupalan jälkeen. 

Jätämme auton kaupungin keskustan laitamille ja kävelemme hiljakseen kohti trulloaluetta. On vasta aamupäivä, mutta alue on jo täynnä turisteja, mikä korona-aikana hieman ahdistaa. Olemme kuitenkin iloisia paikallisten puolesta siitä, että muutkin kuin italialaiset turistit ovat palanneet. Trulloja on valtavasti, erikokoisia ja näköisiä. Jopa kirkkotrullo löytyy. Yhdessä lukuisista trulloon perustetuista krääsäkaupoista on kattotasanne, jonne pääsee ilmaiseksi, jos ostaa jotain. Ostamme pari pussia apulialaista orechiette-kuivapastaa ja käymme ottamassa kuvia tasanteelta. Turistien määrä trullojen keskellä kasvaa, joten päätämme, että trullot on nähty. 

Alberobellosta etelään sijaitsee valkoinen, kukkulan päälle rakennettu Locorotondo, jonka vanhan kaupungin ulkopuolella on kätevästi ilmainen parkkialue. Kaupungin muuria ympäröivältä tieltä on upeat näkymät Itrian laaksoon. Myös itse kaupunki on kaunis kuin mikä: kapeita kujia, valkoiseksi maalattuja rakennuksia, kukkaistutuksia, pieniä, idyllisiä kauppoja ja ravintoloita – joiden terassit ovat täynnä. Ai Tre Santi -ravintolasta meille löytyy sentään ikkunapöytä. Tilaamme lasilliset herkullista fiano -valkoviiniä, miehelle täytettyä kania paistetuilla perunoilla ja naiselle pastaa pavuilla ja juustolla. Ruoka on ihan hyvää, joskaan ei mieleenpainuvaa.

Lounaan jälkeen jatkamme Locorotondon vanhan kaupungin tutkimista. Kuumuutta helpottavat matkan ensimmäiset jäätelöt, jotka nautimme puistossa puiden varjossa. Kuumuutta helpottaa myös meressä uinti, mikä vaatii lyhyen ajomatkan rannikolle ja Torre Cannen kaupungin pohjoispuolella olevalle rannalle. Pulahdamme meressä ja kuivattelemme hetken iltapäivän auringossa. 

Masseria Montepaolon illallisella on jälleen tarjolla talon omaa punaviiniä, Illan menussa on riisi- ja kasvismunakasta, friteerattua kesäkurpitsaa, pastaa kurpitsalla ja kinkulla, tomaatti-mozzarellasalaatti, uunikanaa ja -perunoita, hedelmiä, espressot ja limoncellot. Ruokaa ja juomaa on yllin kyllin ja illallisen päätteeksi Joseph esittelee meille myös ruoat valmistaneen kokin!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *