Abruzzo,  Italia

Atri – lakritsia ja markkinoita

Abruzzon kaupungeissa on markkinoita harva se päivä, kuten varmasti ympäri Italiaa. Todennäköisesti alueen markkinoita kiertävät samat myyjät, päivästä ja kaupungista toiseen. Toki paikalliset maatilat myyvät tuotteitaan vain omissa lähikaupungeissaan. 

Atri on Abruzzon sisämaassa sijaitseva vähän suurempi kaupunki, jonka vanha keskusta tekee jälleen kerran vaikutuksen. Pysäköintipaikan löytäminen on jälleen kerran haastavaa: markkinat ovat vetäneet paikalle todella paljon porukkaa ja paikalliset lainvalvojat ohjaavat liikennettä vanhan kaupungin laidoilla kaupungista ulospäin. Vajaan puolen tunnin etsimisen jälkeen lykästää ja löydämme parkkipaikan suhteellisen läheltä vanhaa kaupunkia. 

Markkinat ovat täydessä vauhdissa. Myyntikojut ovat vajaan kilometrin mittaisella alueella Atrin vanhaa kaupunkia halkovan kävelykadun varrella: vaatteita, kenkiä, kodintarvikkeita, vihanneksia, leikkeleitä, juustoja ja katuruokaa. Tutkimme tarjontaa ja nautimme ilmapiiristä. Atrin Piazza Duomolla sijaitsee kaupungin pääkirkko, Basilica Concattedrale di Santa Maria Assunta. Astumme hiljaiseen pyhättöön keskeltä markkinahulinaa ja kirkon kauneus pysäyttää välittömästi.  

1200-1300 -luvuilla rakennettu basilika on avara ja valoisa. Sen seinillä ja pystypylväissä on runsaasti hienosti restauroituja maalauksia, myös valtava alttarifresko on vaikuttava. Kirkon eteläpäädyssä sijaitsevat korkeat ”pyhät ovet”, jotka avataan vain kerran vuodessa. Elokuussa, kahdeksan päivän ajan ovista sisään käyvät saavat ilmeisesti syntinsä anteeksi. Atrin basilika kuuluu ehdottomasti upeimpiin näkemiimme katolisiin kirkkorakennuksiin.

Markkinat jatkuvat ulkopuolella ja kojujen välistä huomaamme kivijalassa sijaitsevan, lakritsituotteisiin keskittyvän pikku putiikin. Tutkimme kiinnostuneina kaupan näyteikkunaa: lakua on esillä monessa muodossa. Kun lakritsituotteita näkyy parissa muussakin kaupassa, asia on googlattava. Ilmeisesti lakritsi on juuri tämän alueen erikoisuus, mikä on hienoa, sillä olemme molemmat suomalaisen lakritsin ystäviä! 

Päätämme palata tutustumaan Atriin vielä toisenkin kerran, nyt on kuitenkin aika lähteä harrastamaan liikuntaa ja tutustumaan paikalliseen luonnonnähtävyyteen. Reilun kilometrin päässä Atrin keskustasta sijaitsee Calanchi di Atri -luonnonsuojelualue, jonka vetonaulat ovat eroosion ajan myötä erikoisen näköisiksi kuluttamat kalliomuodostelmat. Alueen ympäri kulkevalla luontopolulla on muutama näköalatasanne, josta muodostelmia voi tarkkailla ja valokuvata. 

Koska emme näköjään ole oppineet mitään edellisistä patikoinneista, kierrämme luontopolun päivän kuumimpaan aikaan. Kenties luotamme siihen, että reitti kulkee metsän siimeksessä ja varjossa, mutta näinhän ei tietenkään ole. Kalliomuodostelmat ovat vaikuttavia ja maisemat Abruzzon maaseutumaisemat viehättävät. Vuoret siintävät kauempana ja reitin varrella kasvillisuus on monimuotoista (mm. villiluumuja ja lakritsikasveja). Mutta sinänsä lyhyehkön (noin 6 km) reitin loppumatka on päällystettyä ylämäkeä, jonka varrella kasvavat puut eivät keskipäivän paahteessa juuri varjosta. Joka ikinen vähänkin varjoisa paikka käytetään lyhyeen lepotuokioon. Lähtöpisteeseen päästyämme olemme hikisiä, kiukkuisia ja aivan puhki. Loppupäivä meneekin kuumuudesta toipuessa – onneksi olemme älynneet sentään nauttia runsaasti nesteitä ja käyttää hattua, eikä kumpikaan meistä saa auringonpistosta tai lämpöhalvausta.

Palaamme Atriin muutaman päivän päästä. Varaamme pöydän illallista varten hieman kaupungin ulkopuolella olevasta I Tre Ghiottoni -ravintolasta. Ennen illallista ehdimmme käyskennellä rauhassa pitkin Atrin vanhan keskustan pikkukatuja. Jätämme auton kaupungin laitamille ja suuntaamme kohti edelliseltä käynniltä tuttua katedraalia. Harmillisesti sen yhteydessä toimiva museo, jossa olisi nähtävillä antiikin rooman vesisäiliöitä ja kirkon krypta, on suljettu. Onneksi katedraali näyttää olevan auki, joskin siellä on juuri alkamassa messu, joten käymme nopealla visiitillä vielä kerran ihastelemassa seinämaalauksia ja kirkon tunnelmaa.

Onneksi myös lakritsiputiikki on auki. Ostamme erilaisia ”lakupastoja” ja lakritsituotteita sisältävän tuliaissetin. Ystävällinen myyjä maistattaa meillä raakalakritsia ja saamme poistuessamme vielä suun makeaksi paikallisella lakumakeisella. Herkullista! Kävelemme pitkin Atrin katuja ja piipahdamme vielä parissa pienemmässä kirkossa. Kaupungin laitamilta on upeat näkymät ympäröivään laaksoon ja kukkuloille. 

I Tre Ghiottoni on iso ravintola, jossa on ruokailutiloja sekä sisällä että ulkona. Katetulla pihamaalla näyttää olevan menossa isot lastenjuhlat, joiden läheisyyteen emme halua istua. Onneksi lähempänä ravintolarakennusta olevalla terassilla on vapaa pöytä. Tilaamme alkuruoaksi friteerattuja herkkuja, pääruoiksi arrosticineja, pastaa ja vihanneksia. Ruoka on erinomaista eikä hintakaan hirvitä, ei siis ihme, että ravintolassa käy melkoinen vilinä. 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *