Abruzzo,  Italia

Patikointi, Pacentro ja Sulmona

Aamupalapöydässä on hiljaista, sillä olemme parin päivän ajan agriturismon ainoat asiakkaat. Aurinko paistaa, eli vaelluskeli näyttää edellispäivää paremmalta. Ajamme tuttua reittiä kohti Caramanico di Termeä ja huomaamme tien varressa varoituskylttejä, joissa varoitetaan autoilijoita tien yli mahdollisesti säntäävistä karhuista, villisioista, peuroista ja muista metsän eläimistä (joista emme valitettavasti näe vilaustakaan).

Varoituskyltti

Perillä alueen infopisteessä ystävällinen italialaisherra pyytää meitä ilmoittautumaan: qr-koodin kautta aukeavaan lomakkeeseen täytämme tietomme ja kerromme mihin meidän on tarkoitus patikoida.

Alkumatkan kävelemme metsän siimeksessä, mutta pian polku vie meidät vuoren rinnettä ylöspäin. Hengähdämme henkeäsalpaavien maisemien äärellä ja otamme kuvia. Kivinen polku alkaa laskeutua loivasti ja päädymme Orfento-joen ylittävälle Ponte di Vallone -sillalle. Kirkasvetisessä ja vuolaasti virtaavassa pikku joessa ei saa kalastaa eikä jokeen saa mennä, mutta miehen on pakko uittaa kipeytynyttä akillesjännettään hetken jääkylmässä vedessä.

Paluumatka patikoidaan vähän tylsemmissä maisemissa, kun polku kulkee metsän keskellä pitkin joen vartta. Loppumatkasta on sentään sen verran roimaa kiipeämistä ylöspäin, että paidanselkämys kastuu. Koko patikka kestää tällä kertaa kolmisen tuntia, ja herättää ruokahalun, joten on aika etsiä lounaspaikka.

La Noce de Novellis -ravintolassa tilaamme alkuun paikallisia kauden kasviksia sekä keitettyinä että grillattuina, pääruoaksi sieniraviolit ja villisikapappardelle – herkullista ja edullista. Olemme ainoat asiakkaat, jotka eivät juo lounaansa kanssa viiniä, lähinnä siksi että edessämme on vielä paljon ajamista haastavilla vuoristoteillä. Kun carabinieerit pysäyttävät meidät keskellä vuoristoa, kuskina toimiva mies kiittelee mielessään ruokajuomavalintaa.

Carabinieerit haluavat nähdä ajokortin ja auton paperit, joissa ilmeisesti on jotain ongelmaa, sillä joudumme odottelemaan tien laidassa vartin verran, ennen kuin lainvalvojat kiittävät ja päästävät meidät jatkamaan matkaamme.

Ajamme majesteettisen Monte Amaro -vuoren alapuolella kohti Pacentron kaupunkia ja maisemat ovat joka suuntaan huikeat. Tie on mallia serpentiini, paljon nousuja, laskuja ja tiukkoja käännöksiä. Onneksi melko huolettomasti ajavia ja tietenkin meille itsellemme haastavaan tiehen tottuneita paikallisia kuskeja osuu vastaan melko harvoin.

Pacentro näyttää jo kaukaa katsottuna upealta vuoristokaupungilta. Pysähdymme kaupungin laidalle ja kiipeämme näköalapaikalle, jossa joku paikallinen pyhimys päivystää kasvot kohti Pacentroa. Pyhimystä käy suorastaan kateeksi, sillä näkymä keskiaikaiseen kaupunkiin on maaginen.

Ajamme lähemmäs Pacentron vanhaa kaupunkia ja tutustumme kaupunkiin jalan. Käymme Abruzzon vanhimmassa linnassa, jonka rakentaminen on aloitettu jo 1100-luvulla, ja käyskentelemme kaupungin kapeilla kujilla. Pacentrossa on taas ihan oma tunnelmansa, joskin hyvin hiljaista täälläkin tuntuu olevan.

Kymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitsevassa Sulmonassa sen sijaan ei ole hiljaista. On perjantai-ilta ja värikkäistä mantelikarkeistaan tunnetun kaupungin vanhassa keskustassa on paljon väkeä. Käväisemme parissa vanhassa kirkossa ja nautimme herkulliset jäätelöt Sulmonan keskusaukion Piazza Garibaldin tuntumassa.

Aukio

Varaamme jäätelöiden nauttimisen lomassa Tripadvisorin The Fork-palvelusta pöydän aukion varrella sijaitsevasta San Filippo -pizzeriasta, joka tosin aukeaa puolta tuntia The Forkin ilmoittamaa aikaa myöhemmin. Ravintolan, itse asiassa aivan pöytämme läheisyydessä joukko paikallisia levottomia teinejä pitää hirvittävää meteliä, kunnes paikan omistaja käy ajamassa joukon kauemmaksi. San Filippon pizzat ovat maukkaita, mutta palvelu voisi olla parempaa ja ystävällisempää.

Kotimatka pitkin moottoritietä ja maalaisteitä kestää tunnin, ja nukahdamme pitkän päivän päätteeksi hieman epävarmoina siitä, jaksammeko seuraavana päivänä lähteä taas patikoimaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *