Italia,  Marche

Ascoli Piceno

Ascoli Picenon kaupunki sijaitsee aivan Marchen etelärajan tuntumassa. Olemme etukäteen katsoneet kaupungista videoita, joiden perusteella haluamme ehdottomasti tutustua siihen paremmin – ja siitä tuleekin välittömästi yksi suosikkikaupungeistamme Italiassa. 

Nainen haluaa käydä ensimmäiseksi katsastamassa Fortezza Pia -linnoituksen kaupungin laitamilla. Valitettavasti kukaan Pia ei ole nimeä linnoitukselle antanut, vaan joku lukuisista Pius -nimisistä paaveista.

Ajamme auton hiljaiselta ja suljetulta linnoitukselta lähemmäksi vanhaa kaupunkia ja löydämme ilmaisen parkkipaikan kävelymatkan päässä Ascoli Picenon vanhasta kaupungista ja sen keskusaukio Piazza del Popolista. Kaupungissa järjestetään juuri tänään sekä antiikkimarkkinat että maaseudun tuotteita esittelevä Agriturfest. Vaikka vanhan kaupungin kaduilla ja aukioilla onkin liikkeellä paljon väkeä, ei missään vaiheessa tunnu ahtaalta eikä ahdistavalta. Ihmettelemme antiikkimarkkinoiden tarjontaa, käväisemme parissa kaupungin noin 30:sta (!) kirkosta ja ihailemme kaupungin keskiaikaista rakennuskantaa. Piazza del Popolin laidalla sijaitsevassa Palazzo dei Capitanissa on kaupungin oman taiteilijasuuruuden Nino Anastasin näyttely. 

Samaisella aukiolla on useita baareja ja ravintoloita terasseineen. Nautimme lounaaksi 180 -kahvilassa paikallisia frittiherkkuja: oliiveja jauheliha- ja vegetäytteellä (olive all’ascolana), tomaatti-mozzarellatäytteisiä panzerotteja ja creminejä (kermakuutioita). Neljä paperitötteröllistä fritteerattuja herkkuja ja lasilliset kylmää olutta kustantavat reilut parikymppiä. Olive ascolane tai olive all’ascolana on siis nimenomaan tämän alueen herkku ja jos kiinnostaa, netistä löytyy kyllä valmistusohjeita ja -videoita. Näitä täytettyjä oliiveja myydään myös supermarketeissa ja -kuten myöhemmin huomaamme- saapa niitä ravintoloista myös Abruzzon puolella. Piazza Arringolla sijaitseva Migliori on monen mielestä se alkuperäinen olive all’ascolana -kioski.

Aukiolla on myynnissä lisää antiikkia, jota enemmän meitä kiinnostaa Sant’Emidion katedraali. Emme näköjään välty italialaishäiltä tälläkään reissulta, sillä joudumme tovin odottelemaan katedraalissa lopuillaan olevaa hääseremoniaa. Seuraamme mielenkiinnolla kun hääväki ja lopulta itse hääpari tulevat ulos kirkosta. Bestman käy hakemassa hääparille lasilliset valkkaria lähibaarista, mistä hänelle pisteet. Sukua on paljon, vanhuksista vauvoihin. Häävieraat lähtevät hääjuhliin, me siirrymme katedraalin sisälle. Sen upeutta vähän hälventää ilmeisesti remontin takia verkolla piiloitettu katto, mutta kirkon krypta 1300-1400 -luvuilta peräisin olevine kattomaalauksineen on ehdottomasti upein minkä olemme italialaisissa kirkoissa nähneet.

Päätämme tulla Ascoli Picenoon toistamiseenkin tämän reissun aikana. Tällä kertaa jätämme kaupungille hyvästit käymällä sen laidalla sijaitsevassa ostoskeskuksessa jäätelöillä ja ruokakaupassa. 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *